Werken met de formulieren

De standaardformulieren zijn ontwikkeld door de Recofa-werkgroep in samenwerking met Bureau Wsnp. Rechtbanken accepteren alleen formulieren die voldoen aan een vaste inhoud en opmaak (het model). Alle formulieren op onze website voldoen aan dit model. 

Om het model te waarborgen, zijn alle formulieren beveiligd; u kunt alleen gegevens invoeren in de daarvoor bedoelde invulvakken. De invulvakken herkent u aan het label, de oranje tekst. Door erop te klikken kunt u gegevens invoeren. 
U kunt gebruik maken van de tab-toets of pijltjes om naar het volgende/vorige veld te gaan. Sommige inputfields tonen een rechts een ▼. Bijvoorbeeld bij een datum. Als u hierop klikt kunt u een  datum of voorgeprogrammeerde tekst selecteren in plaats van het geheel te typen. 
 

Word: beveiligde weergave

Word opent de formulieren waarschijnlijk in ‘Beveiligde weergave’. In Word kunt u dit zien aan de gele balk onder de menubalk. U kunt het formulier alleen bewerken door op de knop ‘Bewerken inschakelen’ te klikken. 


 

Downloaden en bewerken

De nieuwe formulieren zijn daarom ontwikkeld in Microsoft Word. U gebruikt de formulieren door ze simpelweg te downloaden en te openen in uw tekstverwerker. (U kunt de bestanden ook bewerken in een andere tekstverwerker dan Word*). 

* De formulieren kunt u ook bewerken in andere tekstverwerkers zoals Apple’s Pages, Open Office en Google Docs. Het kan echter voorkomen dat u buiten de invoervelden nog andere tekst kunt wijzigen. Houd hier rekening mee, wijk niet af van het model.
 

Gebruik de meest recente versie

Op elk formulier vindt u rechtsonder op de pagina een versienummer. Op deze pagina vindt u welke versie de meest recente is. Stuur altijd de meest recente formulieren naar de rechtbank. 
 

Labels wél zichtbaar maar niet (standaard) printen

De meeste standaardformulieren maken gebruik van invulvelden speciaal bedoeld voor formulieren. Een van de voordelen is dat 'labels' aangeven waar je tekst kunt invullen. De labels zijn wél zichbaar maar worden niet (standaard) geprint. Meer uitleg hierover op deze pagina.