Perikel van de helpdesk: sollicitatiebrieven waar je haren van overeind gaan staan

Onlangs zag de helpdesk van Bureau Wsnp zich geconfronteerd met een bijzonder telefoontje. Wat was het geval?
 

Sollicitaties waar haren van overeind gaan staan

Een detacherings/uitzendbureau meldde ons dat ze regelmatig – via online sites – sollicitatiebrieven ontvangen waar hun haren van overeind gaan staan. Ze stuurden ons als willekeurig voorbeeld een motivatiebrief die zij onlangs ontvingen - u vindt het voorbeeld onderaan in dit artikel. Daarin wordt expliciet aangegeven dat de sollicitant slechts solliciteert omdat ze dat verplicht is in de Wsnp. En er wordt ook meteen aangegeven dat ze niet kan werken. Zij vroegen zich af wat zij met dit soort sollicitaties aan moeten. Of ze dit kunnen tegengaan en of wij tips voor hen hebben.
 

Maximale inspanning betekent ook kwalitatief goed solliciteren

Vanzelfsprekend informeerden we hen over de regels: “Wanneer een schuldenaar is toegelaten tot de Wsnp dan moet hij/zij aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is proberen fulltime aan het werk te gaan. En dit betekent actief solliciteren en er alles aan proberen te doen om aan het werk te komen. De inspanningsverplichting is daarbij van belang. Het gaat er om dat je je maximaal inzet om werk te vinden om uiteindelijk zoveel mogelijk te kunnen afbetalen aan de schuldeisers.”

En we reageerden op hun verzoek: “De schuldenaren waarvan u de sollicitaties heeft bijgevoegd voldoen hier duidelijk niet aan. Wat u kunt doen is hierover contact opnemen met de Wsnp bewindvoerder van betrokkene en hem/haar deze brief laten lezen. Wanneer schuldenaren hun gedrag niet aanpassen riskeren ze een tussentijdse beëindiging van de Wsnp zonder schone lei.”

Maar helaas, deze online sollicitaties bevatten – volgens de beller : met opzet- alleen een naam en niet meer gegevens, dus het bleek voor de beller niet mogelijk de bewindvoerder te vinden/benaderen. Wij kunnen de bewindvoerder wel vinden met deze gegevens, maar mogen op grond van de AVG dergelijke gegevens niet delen. Deze schuldenaren gaan dus voorlopig vrij uit.
 

Belangrijk: controleer de kwaliteit van de sollicitaties

En daarom: een helpdeskperikel om u als bewindvoerder nog eens te wijzen op het belang niet alleen te checken of er wordt gesolliciteerd, en hoeveel, maar af en toe ook na te gaan hoe!
 

De sollicitatiebrief

Hieronder vindt u de brief die wij ingestuurd kregen. Klik op het plaatje voor een leesbare versie.

Sollicitatiebrief waar je haren van overeind gaan staan.